Partizanopedia

FK Partizan

KK Partizan

Fan-sajt, posvećen istoriji šahovskog kluba PartizanDeo sajta posvećen šahu, nastao je u toku 2021. godine. Stigao sam, baš kao i sa košarkom, do 2000. godine i tu stajem. Za ekipna prvenstva kao izvore sam koristio odličnu knjigu Milije Đorđevića "Ekipni šampionati Jugoslavije u šahu 1946 - 1979" te Sport, Politiku, a za period 90 - tih i Sportski žurnal. Što se pak pojedinačnih prvenstava tiče, glavni izvor mi je bio Večiti šah, sigurno najbolji domaći sajt koji se bavi ovom igrom. I o kupu postoji izvanredna knjiga, velemajstora Vlade Kovačevića, koja mi je dosta pomogla da popunim neke praznine, za koje mi Sport i Politika nisu bili dovoljni.


Nažalost, nisu svi rezultati sa ekipnih prvenstava i kupa potpuni. Jednostavno, neka prvenstva su slabije ispraćena u našoj štampi, a iz kojih razloga, ne znam. Tek, to mi stvara dosta problema, tako da je vrlo malo verovatno da ćemo ikada imati baš sve rezultate naše ekipe po tablama, a samim tim niti potpuni učinak za svakog igrača koji je nastupao za naš klub na ekipnim prvenstvima i takmičenjima za kup.


Problema je bilo i sa pojedinačnim prvenstvima. Vrlo često, naime, nisam znao ko su sve od učesnika prvenstva bili naši igrači. Šah je ipak pre svega pojedinačni sport, tako da se štampa skoro uopšte nije bavila klupskom pripadnošću igrača koji su nastupali na šampionatima. I šahisti su, naravno, prelazili iz kluba u klub, bilo je dosta i dolazaka i odlazaka iz Partizana u svim ovim decenijama, pa ponekad jednostavno nisam znao je li neki igrač bio naš član i u vreme kada bi igrao na pojedinačnom prvenstvu. Ja sam primenjivao sledeći kriterijum: ako je jedan igrač igrao za Partizan na dva uzastopna ekipna prvenstva, onda je i na pojedinačnom (ako je učestvovao) održanom između ta dva ekipna, skoro stopostotno bio naš igrač. Naravno, postoji mogućnost da bi neki igrač u međuvremenu, između dva ekipna prvenstva, odlazio i vraćao se u klub (pa da na pojedinačnom prvenstvu bude član nekog drugog kluba) ali mislim da su šanse za to vrlo male. Dakle, svaki igrač na pojedinačnim prvenstvima čije je ime "boldovano" i čije sam rezultate sa tog prvenstva ispisao, skoro sigurno je i bio naš član. A o neke sam se verovatno i "ogrešio" onda kada nisam bio siguran da je i u vreme pojedinačnog prvenstva bio naš igrač, jer je, recimo, igrao za nas na ekipnom prvenstvu održanom par meseci kasnije, ali ne i na ekipnom iz prethodne godine, a ja nikako nisam mogao da znam je li on došao pre pojedinačnog prvenstva ili pak posle. Ili obrnut slučaj, igrač bi igrao za nas na ekipnom prvenstvu jedne godine, ali ne i sledeće, i u međuvremenu je nastupio i na pojedinačnom, ja nisam mogao ni u tskvim slučajevima da budem siguran da li je tada bio naš član, tj, da li je otišao iz Partizana posle ili pre tog pojedinačnog prvenstva. U svakom slučaju, ako budem saznao za nekog našeg igrača koji je igrao na pojedinačnom prvenstvu, a ja ga nisam "tretirao" kao našeg ( a sigurno je bilo takvih slučajeva), ispraviću to i dodati i rezultate po kolima za tog igrača.


Jedno malo objašnjenje, koje verovatno nije potrebno, ali ga za svaki slučaj dajem. U svim ekipnim susretima, prvoimenovani igrači na "neparnim" tablama igrali su belim figurama, na "parnim", pak, crnim.


U prvih nedelju dana 2022. godine, obradio sam učinak svih naših šahista i šahistkinja koji su nastupali za naš klub u prvensvtu i kupu u 20. veku. Za razliku od fudbala i košarke, nisam ih ređao azbučnim redom, već sam, kao što vidite, kombinovao broj nastupa na prvenstvima i kupovima, te broj osvojenih poena. Možda nisam uvek bio do kraja dosledan, ponekad bih dao prednost u redosledu nekom poznatijem šahisti ili šahistkinji, ali su svakako svi tu. Svi oni koji su odigrali više od jednog prvenstva imaju i svoju stranu, tj, možete kliknuti na njihovo ime i videti kakav im je učinak bio na svakom takmičenju na kom su nastupili za naš klub. Mislim da nije teško ukapirati šta znače skraćenice, ali za svaki slučaj - Up i Uk su ukupno prvenstava tj, kupova, Po su poeni Pa, partije. Kod učinka igrača po godinama, Ta označava tablu na kojoj je igrač igrao te godine.


Mail na koji, ako želite, možete pisati:


info@partizanopedia.rs